Geert Remaut

Geert Remaut

“Heb je vragen over je verzekeringen? Ons team staat steeds voor je klaar met de antwoorden."

Checklist: Avontuurlijk onderweg

1. “Verzekeringen inbegrepen”, dat klinkt toch safe?

Vertrouw niet blindelings op het feit dat er bij het boeken van een reis of een activiteit vermeld staat dat de verzekeringen inbegrepen zijn. Ga na welke omstandigheden wel of niet onder die verzekering vallen, vanaf en tot welk bedrag de bescherming geldt, en wat uitgesloten is. Je vindt kant-en-klare verzekeringspakketten met een combinatie van waarborgen, of je kan zelf die waarborgen kiezen die je van pas komen. Voor één reis, of op doorlopende basis.

2. Als Kris niet mee komt, hoeft het voor mij niet meer

Dat een vriend niet mee kan vertrekken, kan in sommige gevallen een in je polis opgenomen reden voor annulering zijn. Let op: de reden waarom deze vriend de reis annuleert, kan bepalend zijn voor de tussenkomst door de verzekering. Wanneer de reden overeenkomt met een door je polis gedekte oorzaak (bijvoorbeeld een medische reden zoals een appendicitis), dan zal de verzekering tussenkomen. Een annulering die het gevolg is van gewijzigde reisplannen wegens subjectieve redenen die niet opgenomen zijn in de polis (zoals een liefdesbreuk), zal in principe niet gedekt zijn.

De overeenkomst kan de waarborg ook beperken op basis van de graad van verwantschap tussen de deelnemers aan een reis of kan verplichten dat op de bestelbon van de reis alle namen staan van de deelnemers die samen een reis reserveren. Als je met andere woorden van plan bent om in groep op reis te vertrekken, kan je beter een groepsreservatie maken.

3. Eerst slagen in eerste zit, dan boeken, zegt Pa.

Annuleringsverzekeringen bieden vaak dekking tegen het moeten afzeggen van een reis als je aan een tweede zit toe bent. Dat is één van de omstandigheden, naast overlijdens, ziektes, ongevallen, jobverlies of zware schade, die recht geven op tussenkomst van de verzekeraar. Let wel op de termijn waarin je na het vernemen van je resultaten je reis moet afzeggen. Met de bescherming tegen annuleren op zak kan je wel vroeg boeken, zonder zorgen.

4. Ik krijg geen visum voor Verweggistan. Wat nu?

Annuleringsverzekeringen bevatten meestal een lijst van omstandigheden die het recht geven om de reis te annuleren en de kosten vergoed te krijgen. De weigering van reisdocumenten door het land van bestemming vlak voor het vertrek is meestal gedekt in de ruimere formules.

5. De enige reisgezel met een rijbewijs breekt zijn been in Aragon. Hoe moet het verder?

Hulpverlening of assistance staat in voor technische problemen met voertuigen en voor gezondheidsproblemen onderweg. Zij regelt niet alleen het slepen van een voertuig of het vinden van onderdelen om een auto te herstellen, maar ook de opvang van de inzittenden om hen (en de auto) veilig weer thuis te brengen. Mocht de enige reisgezel met een rijbewijs zijn been breken tijden een klimpartij in de rotsen, dan regelt de “assistance”-maatschappij het nodige transport.

6. Moeilijkheden met de politie? De ambassade kent betrouwbare advocaten …

Een gewoon verkeersongeval volstaat om in het buitenland betrokken te raken in een gerechtelijke procedure. Wil je een beroep kunnen doen op een advocaat die minstens wat Engels kent en goed aangeschreven staat bij de ambassade, dan lopen zijn erelonen gauw op: zorg ervoor dat je dan een beroep kan doen op een rechtsbijstandsverzekering die hiervoor voldoende dekking verleent: met een dekking van minder dan 10.000 euro dreigt het bij een ernstig ongeval krap te worden. Kijk of vraag het na voor je vertrekt.

7. Bijstand en hospitalisatieverzekering, wat is het verschil?

Bijstand komt tussen als de nood het hoogst is, en staat in voor verzorging ter plaatse en repatriëring als dat medisch gezien verantwoord is. De bijstandverlener neemt de regie in handen. Hospitalisatieverzekeringen daarentegen staan in voor de kosten van het ziekenhuisverblijf, ook eenmaal je terug in het land bent, maar nemen de organisatie van de hulpverlening niet op zich. Er zijn gecombineerde formules. Ga na of dat in jouw geval ook zo is.

8. Er bestaan dus nog grenzen.

Ga je naar de Kempen of de Hoge Venen, dan beschermen je alledaagse verzekeringen je uiteraard. Maar let op bij verdere bestemmingen. Autoverzekeringen bijvoorbeeld gelden niet wereldwijd. Het verzekeringsbewijs geeft aan tot waar je verplichte verzekering voor schade aan derden geldt. Droom je ervan om tot Odessa te rijden, kijk dan of Oekraïne op je groene kaart staat, of je moet een speciale verzekering aan de grens kopen. Hospitalisatie- en “familiale” verzekeringen gelden vaak wereldwijd, maar soms niet verder dan in Europa.

9. En ik krijg de kitesurf van Kenny mee

Schade aan, of diefstal van toevertrouwde voorwerpen zijn als het om verzekeringen gaat een delicaat onderwerp. Ideaal is wanneer kostbare goederen doorlopend verzekerd zijn door hun eigenaar. Denk eraan om heldere afspraken te maken voor als er iets mis gaat. Een klassieke “familiale” aansprakelijkheidsverzekering geldt immers niet voor schade aan geleende voorwerpen die je voor eigen gebruik aanwendt. Toch zijn er vandaag meer uitgebreide formules die juist wél bescherming verlenen voor schade aan toevertrouwde voorwerpen.

10. Autoverhuurbedrijven zijn vindingrijk …

Naast de wettelijk verplichte verzekering bieden extra waarborgen de automobilist bescherming tegen schade aan het eigen voertuig, de letsels bij een ongeval als de bestuurder zelf aansprakelijk is, rechtsbijstand en hulp bij pech … In het buitenland is het soms ingewikkelder en kom je Engelstalige afkortingen tegen die staan voor verzekeringen tegen schade aan de huurauto, aan de inzittenden, aan hun bagage, of voor hogere bedragen dan de plaatselijke wetgeving het vereist. Wacht niet tot je aankomst om aan een balie te moeten kiezen welke bescherming je wel of niet wenst. Zie voor je vertrek met je verzekeraar wat hij je kan adviseren, en hou je ter plaatse aan de gebruiksvoorwaarden: niet op onverharde wegen rijden, de grens niet oversteken, enz.

Ontdek meer

De geschiedenis van Fintro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Logo Fintro Fintro is een distributiemerk van bank van de groep BNP Paribas, dat actief is in België. Het netwerk

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.