De relatie is spaak gelopen en jullie gaan uit elkaar. Check dan even de verzekeringszaken
ONTDEK DE JUISTE REFLEXEN
1 Auto: doe als eigenaar het nodige
Wie de gezinsauto behoudt, meldt aan de verzekeraar wie de nieuwe verzekeringsnemer is en/of de nieuwe bestuurder(s), alsook de nieuwe burgerlijke stand voor zover er wijzigingen plaatsvinden. Laat dan ook de bijbehorende verzekeringen zoals bijstand, rechtsbijstand en omnium aanpassen als de naam van de verzekeringsnemer en van de verzekerden wijzigen.
2 Wonen: nieuw adres = nieuwe verzekering
Voor wie na de relatiebreuk op hetzelfde adres blijft wonen, blijft de brandverzekering gewoon doorlopen. Ook hier laat je de naam van de verzekeringsnemer of de gezinssamenstelling best aanpassen als dat nodig is.
Wie een nieuwe (huur)woning betrekt gaat op zoek naar een nieuwe brandverzekering. Vergelijk enkele aanbiedingen en kijk wat het best beantwoordt aan je behoeften. Vergeet de bijkomende dekking tegen diefstal niet te overwegen.
3 Familiale : 2 gezinnen = 2 verzekeringen
Wat één gezin was wordt twee gezinnen na de breuk, dus heeft iedere ex-partner een aparte familiale verzekering nodig. De notie samenwonen is immers een belangrijk gegeven in de verzekering BA Privéleven, zoals de familiale verzekering officieel heet. Vooraan in de polis vind je meestal een rubriek ‘wie is verzekerd?’ en dat zijn onder meer de verzekeringsnemer evenals zijn samenwonende echtgenote of levenspartner.
Ben jij de huidige verzekeringsnemer dan blijf jij gedekt wanneer je niet meer samenwoont.
4 Kinderen ? Beide ouders aansprakelijk
Beide ouders zijn in beginsel co-aansprakelijk voor de schade die hun kinderen (jonger dan 18) aanrichten, ook al zijn ze uit elkaar. Dat wil zeggen dat het slachtoffer of de schadelijder zich kan wenden tot de familiale verzekering van een van de ouders, naar keuze, om via deze weg vergoed te worden. Het is dus belangrijk dat de twee personen die uit elkaar zijn gegaan over een familiale verzekering beschikken.
5 Geen kinderen? Toch een verzekering
Ook scheidende koppels zonder kinderen hebben baat bij een familiale verzekering. Ook jij kan op een dag schade berokkenen aan derden. Bovendien biedt deze verzekering ook tussenkomst voor schade veroorzaakt aan derden door je huisdieren of je poetsvrouw. Ze verleent ook rechtsbijstand in tal van situaties; bij voorbeeld wanneer je als voetganger/fietser betrokken bent bij een verkeersongeval.
6 Spaarverzekering: naargelang de situatie
Behalve een spaarboekje bij de bank heb je mogelijk ook een spaar- of beleggingsverzekering.
Naar gelang of er premies betaald zijn met geld van de gemeenschap zal dit spaargeld al dan niet meegenomen worden in de financiële verdeling bij de scheiding.
Bij de onderschrijving heb je in de rubriek “begunstigden” destijds misschien de naam van je partner ingevuld. Laat dit desgewenst wijzigen.
Voor wie aan pensioensparen doet onder de vorm van een pensioenspaarverzekering geldt dezelfde info als hierboven.
7 Groepsverzekering: wetgever aan zet
Welk deel van deze pensioenspaarpot gaat naar wie? De recente hervorming van het huiwelijksvermogenrecht laat de vraag of een kapitaal of rente van een groepsverzekering die uitgekeerd worden na een scheiding een eigen goed zijn in het midden, hoewel de band met het wettelijke pensioen erkend wordt.
In geval van echtscheiding is het ook nuttig om te kijken of de begunstiging van de groepsverzekering in geval van overlijden aangepast moet worden. De aanwijzing van de begunstigden in geval van overlijden kan je terugvinden in de documenten van je groepsverzekering of het pensioenreglement.
8 Schuldsaldoverzekering: nog premies betalen?
Scheidende koppels die samen nog een hypotheeklening moesten afbetalen, bespreken de eventuele afkoop van die hypotheek door de persoon die de woning wil behouden. Denk hierbij aan de schuldsaldoverzekering. Als er nog premies moeten betaald worden zal meestal de persoon die de woning en de lening behoudt de kosten van de verzekering verder dragen. Neem beslist contact op met de verzekeraar bij wie je deze verzekering hebt afgesloten.
9 Overlijdensverzekering: op veilig spelen
Net als in een gezin met slechts één kostwinner, is het voor een alleenstaande (na scheiding bij voorbeeld) nuttig om een overlijdensverzekering te overwegen. Dit is een verzekering die in een kapitaal of in een rente biedt zodat je kinderen in hun behoeften kunnen voorzien indien je zelf komt te overlijden.
Er bestaat ook een alimentatieverzekering. Dit is een formule die bij overlijden het verlies van alimentatiegeld of co-ouderschap opvangt door een vervangend kapitaal uit te keren. Zo beschikt de overlevende ex-partner over een financiële reserve om de opvoeding en studiekosten van de kinderen te betalen.
10 Rechtsbijstand: juridische steun
Wie een rechtsbijstandverzekering heeft kan hierop een beroep doen, bij voorbeeld wanneer de scheiding nood heeft aan de tussenkomst van een bemiddelaar. Check de polisvoorwaarden op dit punt of vraag meteen raad aan je verzekeraar. Deze dekking komt echter niet voor in een rechtsbijstand auto of een rechtsbijstandsdekking gelinkt aan een familiale verzekering.