Veel gestelde vragen & antwoorden

Geert Remaut

Geert Remaut

“Heb je vragen over je verzekeringen? Ons team staat steeds voor je klaar met de antwoorden."

Ik wil ervoor zorgen dat mijn erfgenamen de successierechten vlot kunnen betalen mocht ik plots overlijden. Kan een verzekering mij hierbij helpen?

Ja, dat kan met een successieverzekering. Die betaalt de successierechten mocht u overlijden. Zo vermijdt u dat uw erfgenamen problemen ondervinden om de successierechten te betalen en daardoor overhaast een deel van uw erfenis moeten verkopen.

Deze verzekering, die in feite een “tijdelijke” of een “levenslange” overlijdensverzekering is, kan zeker interessant zijn wanneer uw vermogen erg groot is. Weet immers dat naargelang de grootte van de erfenis de successierechten in rechte lijn kunnen oplopen tot 27% (in Vlaanderen) of 30% (in Brussel of Wallonië). Voor verre nalatenschap (bv. neven en nichten, geen familie,…) liggen deze tarieven overigens nóg hoger: tot 65% in het Vlaamse Gewest en tot 80% in het Brussels Hoofdstedelijke en het Waalse Gewest.

Voor meer informatie over deze complexe materie spreekt u best met uw makelaar, verzekeringsagent of verzekeraar. Zij kunnen u de gepaste oplossing voor uw concrete situatie aanbieden. Zo kan voor de ene persoon een eenmalige premiebetaling interessant zijn, terwijl een andere beter opteert voor een periodieke premiebetaling.

Opmerking: Wanneer u een schenking doet en beslist om deze niet te registreren – en dus geen schenkingsrechten te betalen – kunt u degenen aan wie u het geld of roerend goed (bijvoorbeeld een kunstwerk, juwelen,…) gegeven heeft, ook beschermen dankzij een successieverzekering. Ze zouden namelijk successierechten moeten betalen indien u overlijdt binnen de drie jaar na de schenking

Ontdek meer

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.