Een autoverzekering op naam van de ouders: het lijkt op zich geen onlogische keuze. Wanneer je jong bent en pas een rijbewijs hebt, is het namelijk vaak moeilijk om een polis te krijgen. En wanneer je er toch eentje te pakken hebt, betaal je er veel geld voor. Maar is een autoverzekering op naam van de ouders volledig zonder risico? En moet je op bepaalde zaken letten?
Het antwoord is duidelijk: ja, met een autoverzekering op naam van de ouders kan je in bepaalde situaties in de problemen komen. Zeker als je ouders in realiteit helemaal nooit met de auto rondrijden. Maar ook op andere manieren riskeer je bij een ongeval een hoop gedoe.
Het verschil tussen occasioneel en regelmatig gebruik
Bij een autoverzekering op naam van de ouders draait het eigenlijk allemaal om één ding: hoe vaak je als zoon of dochter met het voertuig van mama of papa rondrijdt. Dit is wat men in een polis het verschil tussen een regelmatig of occasioneel gebruiker noemt. Op deze manier wordt het risico op een ongeval bepaald, met de bijhorende bedragen voor een polis.
Begin je als kind regelmatig te rijden en heb je de autoverzekering op naam van de ouders staan? Dan ben je wettelijk verplicht om dit door te geven aan de verzekeraar. Op dat moment word je ingeschreven als regelmatige bestuurder. En zal de premie logischerwijze wat stijgen.
Concreet zit het zo in elkaar. Ben je nog aan het leren autorijden en ga je af en toe eens oefenen? Of rij je nu en dan eens naar de bakker of het winkelcentrum? Dan mag je gerust occasioneel bestuurder op de autoverzekering van je ouders zijn. Rij je daarentegen elke dag naar de les? Of gebruik je de wagen pakweg drie keer per week om naar de tennisbaan te rijden? Dan moet je eigenlijk als regelmatige bestuurder op de autoverzekering van je ouders ingeschreven zijn.
Het risico van de foute autoverzekering op naam van de ouders
Misschien zeg je nu: “ik neem het risico en hou het op occasionele gebruiker.”. De gevolgen zijn echter niet van de poes, moest je een ongeval hebben. Je doet namelijk aan verzekeringsfraude, omdat je het risico niet correct doorgaf. Door deze valse verklaring kan de verzekeraar de vergoeding voor de tegenpartij bij jou komen opeisen, wanneer je in fout bent. En uiteraard worden de al betaalde premies voor de autoverzekering op naam van je ouders niet teruggegeven.
Bovendien zal je verzekeraar na een ongeval bijna altijd extra onderzoek doen. Dit om te checken of je in werkelijkheid een occasioneel of regelmatig bestuurder bent. En het risico voor de autoverzekering op naam van de ouders dus echt correct ingeschat is. De kans dat je leugentje ontdekt wordt, is dus vrij groot.
Het voordeel van een eigen autoverzekering
Wanneer je regelmatig rondrijdt met de wagen van mama of papa, kan je natuurlijk ook gewoon een eigen BA-autoverzekering afsluiten. Het is namelijk perfect mogelijk om het voertuig zelf op naam van de ouders te laten, maar enkel zoon of dochter ervoor te verzekeren. En het heeft nog een extra voordeel als jonge bestuurder. De jaren dat je een eigen autoverzekering hebt tellen namelijk mee als relevante rijervaring. En dat zorgt ervoor dat je een lagere bonus malus krijgt, van zodra je je eerste auto koopt of Hotel Mama verlaat. En dus minder moet betalen.