Veel gestelde vragen & antwoorden

Geert Remaut

Geert Remaut

“Heb je vragen over je verzekeringen? Ons team staat steeds voor je klaar met de antwoorden."

Kan ik mijn aanvullend pensioen gebruiken als ik ga (ver)bouwen?

Wil je een nieuwe veranda of badkamer, je tuin heraanleggen of een gloednieuw huis bouwen of er één kopen? Je kan je aanvullend pensioen aanwenden om een onroerend goed te kopen, te bouwen of te verbouwen. Er zijn drie manieren om dat te doen: via een voorschot, een lening met wedersamenstelling of een inpandgeving.

Via een voorschot

De meest voorkomende vorm is het opnemen van een voorschot op het aanvullend pensioenkapitaal. In dat geval kan je een groot deel (doorgaans 60 à 70%) van wat je al bijeen spaarde als voorschot opvragen voor de aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed.

Je moet op dit voorschot wel intresten betalen. Soms gebeurt de afrekening van die intresten jaarlijks, soms in één keer bij de uitbetaling van je aanvullend pensioen. Het ontleende bedrag komt in mindering van de uiteindelijke pensioenuitkering, tenzij je het voorschot al eerder hebt terugbetaald aan de verzekeraar. Zo’n terugbetaling is bijvoorbeeld verplicht wanneer je het vastgoed verkoopt.

Via een lening met wedersamenstelling

Bij een lening met wedersamenstelling ga je een lening bij een andere financiële instelling aan zonder dat je tijdens de looptijd kapitaal aflost. Wanneer het aanvullend pensioen wordt uitbetaald, wordt het volledige geleende bedrag terugbetaald via het kapitaal van de groepsverzekering. Dat gebeurt wanneer je op pensioen gaat of overlijdt.

In tegenstelling tot de opname van een voorschot rekent de verzekeraar via deze wedersamenstelling geen intresten aan. De intresten die de kredietinstelling daarentegen aanrekent, zullen hoger liggen dan bij een klassieke lening omdat je in deze situatie geen kapitaal aflost.

Via een inpandgeving

Je kan je aanvullend pensioen in pand geven bij de kredietinstelling. Het aanvullend pensioen fungeert dan als waarborg voor de terugbetaling van deze lening. Zo kan bijvoorbeeld de overlijdensdekking van de groepsverzekering in pand gegeven worden. In dat geval zal bij je overlijden het overlijdenskapitaal gebruikt worden om het openstaande leningsbedrag terug te betalen.

Zijn er voorwaarden?

Het gebruik van het aanvullend pensioen voor de financiering van vastgoed moet voorzien zijn in het pensioenreglement. Het onroerend goed moet in de Europese Unie liggen. Verder speelt het geen rol of het nu om een nieuwe keuken of een nieuw huis gaat en maakt het ook niet uit waarvoor je het onroerend goed wenst te gebruiken: om in te wonen, te verhuren… Vruchtgebruikers kunnen van deze mogelijkheid echter geen gebruik maken.

Het aanvullend pensioen

1.174€ bruto. Dat kijgt een gepensioneerde werknemer gemiddeld per maand. Graag een groter pensioen? Check dan zeker de fiscaal voordelige mogelijkheden.

Ontdek meer

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.