Ook al is telewerk nu nog de norm, de komende weken gaan vast meer pendelaars weer de weg op. En daarvoor is de fiets ideaal. Sta je niet de springen voor een dagelijkse rit heen en weer met trein, tram en/of bus? Begrijpelijk.
Dan maar met z’n allen de auto in en een verkeersinfarct uitlokken? Nee, de fiets heeft duidelijk een streepje voor. Sommige steden en gemeenten hertekenden onlangs zelfs hun stratenplan om zo fietsers meer ruimte te geven. Wat houdt je dus nog tegen?
Waarom de fiets?
Meer dan de helft van de werknemers woont op minder dan 15 km van het werk. Perfect doenbaar met de (elektrische) fiets. En je plukt er de vele voordelen van:
- geen file- en parkeerstress
- vaak sneller op je bestemming dan met de auto of het openbaar vervoer
- een betere conditie en een leeggemaakt hoofd: je voelt je fitter en energieker
- milieuvriendelijk
- spaarzaam: geen brandstofverbruik of parkeergeld
- fiscaal interessant als je werkgever een belastingvrije fietsvergoeding toekent
Welke fiets kiezen?
Veel mensen (her)ontdekten de voorbije weken met plezier de fiets. De fietsverkoop piekt dus meer dan ooit. Ben jij van plan een nieuwe fiets te kopen? De belangrijkste vraag die je je dan moet stellen is ‘waarvoor zal ik mijn fiets gebruiken?’.
- Elektrische fiets: zowel geschikt voor woon-werkverkeer als voor vrijetijdsbesteding. Dankzij de trapondersteuning haal je er een snelheid tot 25 km/u. mee. Woon je verder van je werkplaats? Dan is een speedpedelec misschien iets voor jou. Je kan er tot 45 km/u. mee halen.
- Stadsfiets: een goede keuze als je dicht bij je werk woont en je de fiets daarnaast gebruikt voor korte afstanden in een stedelijke omgeving.
- Vouwfiets: vooral bestemd voor kleine afstanden, bijvoorbeeld als je het traject naar je werk combineert met de trein. Handig om mee te nemen, maar minder aangenaam om op te rijden.
- Hybride fiets: voor wie ook graag in zijn vrije tijd langere fietstochten maakt. Het is een combinatie van een stads- en sportfiets en is ook comfortabeler op oneffen wegen.
- Racefiets: licht en snel door zijn constructie en het materiaal waaruit hij gemaakt is. Uitermate geschikt als je vooral snelheid belangrijk vindt en fietsen voor jou een sport is.
- Deelfiets: die schaf je per definitie niet aan maar gebruik je voor een bepaalde tijd om je in een grote stad te verplaatsen. Je neemt hem op een vast punt en laat hem weer achter op dezelfde of een andere plaats. Geen zorgen over onderhoud, alleen inschrijven via de website van de aanbieder.
Hoe jezelf beschermen?
Uiteraard wil je veilig op je werk aankomen. Enkele algemene tips:
- Onderhoud je fiets goed: kijk regelmatig banden, velgen, remkabels, verlichting en ketting na.
- Draag een fietshelm, ook al is die niet verplicht (wel voor speedpedelec). Je kans op een hersenletsel bij een val is kleiner als je een helm draagt.
- Zorg dat je zichtbaar bent met een reflecterend hesje of reflecterende stroken op je kleding, vooral als het donker is of bij slecht weer.
- Respecteer de verkeersregels en blijf hoffelijk tegenover andere weggebruikers.
- Wees extra voorzichtig met een elektrische fiets: de snelheid is hoger en de remafstand langer. Je moet dus goed weten hoe de versnellingen, de remmen en elektrische aandrijving werken.
Tips om coronaproof te rijden[1]:
- Hou zoveel mogelijk afstand, zowel in de lengte als in de breedte.
- Haal je iemand in, neem dan een ruime bocht.
- Vermijd drukke routes en smalle tweerichtingsfietspaden als het kan.
- Kijk goed uit en neem geen onnodig risico, de medische zorg heeft het al druk genoeg.
- Maak je neus niet leeg op straat maar snuit in een papieren zakdoek en gooi die zo snel mogelijk in een vuilnisbak.
- Gebruik je een deelfiets, was je handen dan grondig voor en na gebruik.
Wat als het fout gaat?
Raak je betrokken bij een ongeval met een auto? Als fietser ben je een zwakke gebruiker en daarom komt de BA-verzekering van de autobestuurder tussen voor je lichamelijke schade en beschadigde kleding, bril, enz. Ook als je in fout bent.
De schade aan je fiets wordt alleen vergoed als de autobestuurder in de fout ging. Ben je zelf aansprakelijk of was er niemand anders betrokken, dan helpt alleen een goede fietsverzekering om de schade aan je fiets vergoed te krijgen. Zeker als je een dure fiets hebt, komt dat van pas. Je bent dan ook beschermd voor diefstal of vandalisme.
En zelfs op bijstand kan je rekenen. Heb je bijvoorbeeld een lekke band, dan komt een pechverhelper ter plaatse je fiets herstellen. Lukt dat niet? Dan brengt die je fiets naar een fietshersteller en jou op je bestemming. Sommige verzekeringen voorzien ook een schadevergoeding voor de huur van een vervangfiets als de herstelling van je fiets enkele dagen duurt.
Je fiets goed beschermen?
Overtuigd om meer te gaan fietsen, voor je werk en/of voor je vrije tijd? Bescherm jezelf en je fiets goed met een fietsverzekering. Je hebt keuze uit verschillende formules. Ik zoek graag voor je uit welke het beste bij jou past.
[1] Bron: Fietsersbond