Als het om een zuiver esthetische ingreep of behandeling gaat, komt de hospitalisatieverzekering niet tussen. Wanneer het daarentegen gaat om een reconstructieve ingreep, bijvoorbeeld na een ongeval of borstkanker, komen de meeste hospitalisatieverzekeringen wel tussen, althans volgens de voorwaarden – plafonds, vergoedingspercentages enzovoort – die het contract bepaalt.
Wie zijn neus wat te groot of haar borsten wat te klein vindt, kan niet rekenen op de hospitalisatieverzekering om die ontevredenheid met plastische chirurgie te laten wegwerken. Het Riziv komt daar overigens ook niet voor tussen. In zo’n geval gaat het om de bewuste keuze van de patiënt om zo’n operatie te ondergaan. Een verzekering mag wettelijk gezien alleen tussenkomen als het gaat om een onzeker risico. Een bewust gekozen esthetische/plastische operatie, zonder dat daar een medische aanleiding toe is, is niet onzeker.
Wanneer een vrouw hersteld is van borstkanker bijvoorbeeld, en een reconstructieve plastische operatie wil, gaat het om meer dan alleen “mooier willen zijn”. Hetzelfde geldt voor wie met een gehavend gezicht uit een ernstig auto-ongeval komt, enzovoort. In dergelijke situaties vergoeden zowat alle hospitalisatieverzekeringen de reconstructieve ingreep. Uiteraard moet je zoals steeds rekening houden met eventuele franchise, vergoedingsplafonds, en dergelijke.
Lees dus zeker de algemene en bijzondere voorwaarden van jouw verzekeringscontract om na te gaan in welke mate jouw hospitalisatieverzekeraar jouw ingreep zal vergoeden.