Veel gestelde vragen & antwoorden

Geert Remaut

Geert Remaut

“Heb je vragen over je verzekeringen? Ons team staat steeds voor je klaar met de antwoorden."

Ik heb een ongeval veroorzaakt terwijl ik dronken achter het stuur zat. Wat nu?

Onze wetgeving bepaalt dat de aansprakelijke voor een ongeval alle schade die hij heeft veroorzaakt aan derden, moet vergoeden. Daarom legt de wet de verplichting op bij iedere eigenaar van een motorrijtuig een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te onderschrijven. Maar de autoverzekeraar kan zich in bepaalde gevallen tegen de dronken chauffeur keren nadat hij de slachtoffers heeft vergoed.

Wie drinken met rijden combineert, moet er zich van bewust zijn dat dit de kans op een ongeval drastisch doet toenemen. In België is de wettelijke alcohollimiet vastgelegd op 0,5 promille. Vanaf dat gehalte wordt het risico op een dodelijk ongeval 2,5 keer groter. Bij 0,8 promille is dat 4,5 keer en bij 1,5 promille maar liefst 16 keer.

De maximale toegelaten alcoholintoxicatie bedraagt 0,5 promille (en in sommige gevallen nog lager). Wie dat overschrijdt tijdens het rijden, riskeert een stevige boete. Toch is het niet de alcoholintoxicatie die de verzekeraar het recht geeft de kosten op de bestuurder te verhalen, maar wel de staat van dronkenschap waarin hij verkeert bij een ongeval. Een weggebruiker vertoont tekenen van dronkenschap indien hij een minder goed evenwicht heeft, een tragere reactiesnelheid heeft, minder duidelijk spreekt, enzovoort.

Indien jij een ongeval hebt terwijl je dronken achter het stuur zat, mag je BA-verzekeraar* de betaalde schadevergoedingen op jou verhalen. Deze terugvordering kan oplopen tot 31.000 euro.

Ook wie omnium verzekerd is kan een financiële kater oplopen! De meeste omnium-contracten dekken eigen schade niet in geval van alcoholintoxicatie en/of dronkenschap. Hetzelfde geldt ook in de bestuurdersverzekering voor eigen lichamelijk letsel. Alweer een goede reden om geen alcohol te drinken als je de baan op moet.

Regel een Bob
Je plant een avondje uit? Spreek dan op voorhand af wie zal rijden die avond en dus van de alcohol afblijft. Een Bob tijdig aanduiden heeft als bijkomend voordeel dat die persoon met het eigen voertuig kan rijden. Wanneer vrienden of kennissen een Bob nodig hebben en op jou een beroep willen doen, check dan eerst de verzekeringssituatie van het voertuig dat je gaat besturen alvorens achter het stuur plaats te nemen. Zoek indien nodig een alternatieve oplossing zoals taxi of openbaar vervoer.

Ontdek meer

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.