Veel gestelde vragen & antwoorden

Geert Remaut

Geert Remaut

“Heb je vragen over je verzekeringen? Ons team staat steeds voor je klaar met de antwoorden."

Na het overlijden van mijn vader heb ik de naakte eigendom van een woning geërfd en mijn moeder behoudt het vruchtgebruik en blijft erin wonen. Wie ontfermt zich over de brandverzekering?

Je hebt de woning in naakte eigendom gekregen. Dat wil zeggen dat je eigenaar bent maar jij er niet in kan wonen of er huur voor vragen. Jouw moeder is de vruchtgebruiker. Zij bezit de woning niet maar mag er wel in wonen zolang ze leeft.

Wat met de brandverzekering?
Om de woning te verzekeren moet ofwel jij ofwel jouw moeder een brandverzekering afsluiten en de andere rechthebbende vermelden als verzekerde. Bij heel wat verzekeraars is overigens de andere rechthebbende automatisch meeverzekerd.

Mogelijkheid 1: jouw moeder neemt een brandverzekering
Dan kan ze in één moeite ook haar inboedel verzekeren. Hetzelfde geldt voor de schade die haar persoonlijke goederen kunnen berokkenen aan derden. Denk maar aan buren bij een overslaande brand door een kortsluiting in een elektrisch toestel.

Mogelijkheid 2: jij neemt een brandverzekering
Als jij de verzekering neemt voor het gebouw, moet jouw moeder nog een aparte dekking nemen voor haar inboedel als ze die mee wil beschermen.

Ontdek meer

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.