Wanneer je een levensverzekering afsluit, kies je zelf in het contract wie daarvan de uitkering krijgt als jij komt te overlijden. Degene die de som ontvangt kan een persoon zijn, maar ook een instelling of een goed doel.
Controle en rendement
Levensverzekeringen worden meer en meer gebruikt bij de successieplanning. Dat biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo heb je tot aan je overlijden de mogelijkheid om het contract aan te passen en behoud je dus de controle over je vermogen. Bovendien kan jouw geld intussen nog een – al dan niet gewaarborgd – rendement opbrengen.
Toch opletten met het erfrecht
Het goede doel waaraan je een deel van je vermogen nalaat is geen reservataire erfgenaam. Je moet er dus op letten dat je niet ingaat tegen het erfrecht. Zo heeft de langstlevende echtgenoot altijd recht op de helft van het vermogen in vruchtgebruik en kan je ook jouw kinderen niet onterven. Zij hebben immers recht op hun reservataire erfdeel, zoals dat heet. Meer informatie over deze regels vind je overigens op www.notaris.be.
Wanneer deze reservataire erfgenamen kunnen aantonen dat wat het goede doel krijgt buitensporig groot is ten opzichte van je hele vermogen, kunnen ze dit aanvechten om minstens de premies die je betaalde terug in de nalatenschap onder te brengen, voor zover hun reservataire deel aangetast werd.
Successierechten
Het goede doel zal successierechten moeten betalen op het bedrag dat het uitgekeerd krijgt van jouw levensverzekeringen. Maar goede doelen betalen slechts 8,8% successierechten in Vlaanderen, 7% in Wallonië en 25% of 12,5% (als ze fiscale attesten mogen afleveren) in Brussel. Zo weet je dat wat je schenkt ook voornamelijk naar het goede doel gaat, en niet zozeer naar de fiscus.