Mobiliteit

Hoe u zich ook verplaatst, zorg steeds voor een goede bescherming.

Vraag offerte
Neem contact op

Omniumverzekering

Naast de verplichte BA Autoverzekering, waarbij de burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA) moet worden gedekt bij het gebruik van een motorvoertuig op de openbare weg, kan je nog andere dekkingen afsluiten naar keuze.

Deze bijkomende dekkingen zijn dus niet verplicht en zorgen meestal voor de vergoeding van de eigen schade van de verzekeringnemer. Het begrip OMNIUM, dat “all-riskverzekering” betekent, is een controversieel begrip en kan aldus aanleiding geven tot misverstand omdat hieronder verschillende onderwerpen kunnen begrepen worden.

Bij een omnium, ook nog wel “casco” genoemd, moet duidelijk omschreven worden welke risico’s men wel degelijk wenst te verzekeren. Er zijn namelijk verschillende dekkingen die kunnen afgesloten worden.

In tegenstelling tot de dekking van de BA autoverzekering, waar de bepalingen ervan op wettelijke basis zijn vastgesteld in de minimumvoorwaarden, zullen de voorwaarden van de omniumverzekering contractueel worden bepaald en dus afhangen van de specifieke contracten van iedere verzekeraar. Hierbij blijven wel de regels van toepassing die gedicteerd worden in de algemene verzekeringswet.

De verschillende dekkingen die kunnen onderschreven worden zijn : 

  • De materiële of eigen schade aan het voertuig
  • Brand en Diefstal
  • Glasbreuk, Natuurelementen en Aanrijding door dieren

De mini-omnium

Er kan ook geopteerd worden voor een mini-omnium of mini-casco, waarbij enkel de waarborgen Brand, Diefstal, Glasbreuk, Natuurelementen en Aanrijding door dieren worden bedoeld. Uiteraard kunnen op de markt naargelang de verzekeraar verschillende formules worden aangeboden.

Nog andere aanvullende waarborgen buiten de omniumverzekering

Vallen niet echt onder de rubriek Omnium, maar kunnen ook in het kader van een autoverzekering worden afgesloten :

Het verband met de BA Autoverzekering

Wie een omniumverzekering wil aangaan, moet meestal zijn BA autoverzekering ook bij de omniumverzekeraar onderschrijven.

Enkele cijfers

Ongeveer één derde van de personenwagens is verzekerd tegen eigen schade aan het voertuig. De schadefrequentie voor deze dekking bedraagt 16,5 % en de gemiddelde schadelast ligt rond 1.700 euro. Ongeveer de helft van de personenwagens is verzekerd voor de andere dekkingen. Bij de dekking diefstal (inbegrepen inbraak en inbraakpogingen) bedraagt de gemiddelde schadelast 4.000 euro. De schadefrequentie voor deze dekking ligt daarentegen erg laag.

Brochure Autoverzekering

Download de Brochure: Autoverzekering zo doe je het.

Veel gestelde vragen over Mobiliteit

Onze partners

Maak een afspraak

We maken graag tijd vrij om je persoonlijk te woord te staan. Ons volledige team staat altijd klaar voor al jouw vragen.

We bieden steeds de beste oplossing op maat van jouw situatie en leren je daarom graag beter kennen.

Maak online een afspraak op een tijdstip naar jouw keuze. We zetten de koffie alvast klaar. 

Ontdek alles over de Autoverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo alles te weten over jouw autoverzekering. 

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.