Het grootste risico als zelfstandige is niet (meer) te kunnen werken en geen inkomsten te ontvangen. In geval van arbeidsongeschikheid wegens ongeval of ziekte maakt een verzekering gewaarborgd inkomen het voor je mogelijk maandelijks bovenop de uitkering van de sociale zekerheid van een vervangingsinkomen te genieten.
Een alleenstaande zelfstandige ontvangt maximaal 1.168,70 euro per maand, een gezinshoofd 1.460,42 euro. Gelukkig kan je dit bedrag met een verzekering gewaarborgd inkomen aanvullen.
Het bedrag van de uitkering hangt af van de duur en de graad van uw arbeidsongeschiktheid (volledig of gedeeltelijk). Bent u 25 % arbeidsongeschikt, zal je bij de meeste verzekeraars nog geen recht hebben op een uitkering. Als je 50 % ongeschikt bent, krijg je een uitkering van 50 %. Vanaf 67 % ontvang je als volledig arbeidsongeschikte een volledige uitkering.
Je maandelijkse premie word je terugbetaald tijdens de periode waarin je arbeidsongeschikt bent. De te betalen premie hangt af van jouw leeftijd op het moment van aanvang, uw beroepsrisico, het bedrag van de gekozen rente, tot welke leeftijd je beschermd wenst te blijven, de gekozen formule (constante rente, jaarlijks geherwaardeerde rente of rente geherwaardeerd na ongeval) en de carenztijd of wachttijd. Jouw premies zijn 100 % fiscaal aftrekbaar.